Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

29 mei 2010

Daguitstap naar "Het Land van Playsantiën".

Dit is de streek van Oost- en Westmalle, Zoersel, Ranst, Zandhoven en Lille (samen het groene hart van de Antwerpse Kempen).

De naam verwijst naar de vroegere buitenverblijven van de Antwerpse bourgeosie en naar de kastelen van de plaatselijke landadel.

07u30: start aan de Magdalenazaal te Sint-Andries.

09u30: Oostmalle. Ontvangst met koffie en "tieter" (streekgebak) in de statige ridderzaal van Kasteel de Renesse (middenin een natuurgebied van 60 keer de markt van Brugge. Daarna in 2 groepen een korte rondleiding in het kasteel, die eindigt op een eerste verrassing.

Vervolgens rit met een gids van Malle naar Zoersel, naar het glazen paviljoen met de dorpslinde die 800 jaar oud is. Kunstenaars beeldhouwden 85 dorpsfiguren op de omvangrijke stam en de romantische geschiedenis van "De Loteling" op de brede takken. De gids weet daarover de hele dorpsgeschiedenis te vertellen.
Daarna volgt een tweede verrassing.

Warm middagmaal in Broechem (deelgemeente van Ranst). Afspanning De Moor, historische Kempense hoeve omgevormd tot ruim gezellig restaurant. Op het menu een héél specifiek Kempens maal.

's Namiddags: Lille.
We stappen te velde af aan de olierosmolen die koolzaad perst en tot koolzaadolie of smout slaat. En wéér een verrassing. Met een puntzak!

In Westmalle een korte wandeling nabij de abdij: van de brouwerij naar het Trappistencafé. En weer proeven......

Omstreeks 19 u terug naar Brugge.