Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

23 maart 2010

Voordracht : ‘De moorden van Beernem' door Katrien Ryserhove

 

Een non-fictie verhaal over zes moorden die heel Vlaanderen in de eerste helft van de 20ste eeuw op stelten zetten.

Op 25 mei 1915 verdween onder eigenaardige omstandigheden baron Henri d’Udekem d’Acoz van zijn kasteel te Ruddervoorde. Een paar maanden later werd te Beernem jachtwachter Camiel Dierickx vermist en ontdekte men aldaar het lijk van de baron.

Heel het dorp gonsde van de veronderstellingen, maar de echte daders werden niet gevonden. Elf jaar later zorgde de moord op Hector De Zutter voor het oplaaien van de Beernemse gemoederen. Oude beschuldigingen werden geuit en Victor De Lille van “’t Getrouwe Maldeghem” zette het onderzoek in.

Het gerecht kon uiteindelijk niet achterblijven en veroordeelde twee Beernemse mannen. Maar waren zij wel de schuldigen ? Wat was er echt gebeurd ?

 

Op dit verhaal is de serie ‘De Bossen van Vlaanderen’ gebaseerd.


Katrien Ryserhove is van opleiding lerares, maar reeds lang wist ze dat schrijven en theater maken haar doel was.

Toen ze in 2003 definitief ontslag nam uit het onderwijs, schreef ze in drie dagen tijd de monoloog ‘Hector, de moorden van Beernem’ en ook haar boek over hetzelfde onderwerp werd en is nog steeds een groot succes.

Na deze uitgave had ze de smaak van het schrijven voorgoed te pakken en ze heeft ondertussen al vijf boeken op haar actief.