Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

12 april 2011

Voordracht: "Na de val van de muur valt er niet veel meer te lachen"

Tijdens de donkere communistische periode hielden de mensen in Oost-Europa zich recht met zwarte humor.

“Met een Russische Lada geraak je altijd thuis. Op de laatste bladzijde van het instructieboekje staat immers de uurregeling van treinen en bussen !”

“In het Roemenië van dictator Ceaucescu werd op een dag een wet uitgevaardigd dat mensen boven de 60 voortaan door het rood licht mochten rijden. Elk mondje minder is goed in tijden van voedselschaarste, vond Ceaucescu.”

Met grappen en grollen overleefden miljoenen Oost-Europeanen en Russen de harde communistische periode.

De dictaturen leverden een schat aan humor op. Bert De Craene verwerkte die schat aan grappen in een voordracht.

Een namiddag lachen met de miserie en de hoop van miljoenen die na de VAL VAN DE MUUR eindelijk vrijheid kregen, maar die vrijheid moesten bekopen met minder humor.

Bert De Craene studeerde sociaal-cultureel werk en criminologie. Voor de radio werkte hij zich op als kenner van Oost-Europa.

Constant het nieuws achterna hollen om vervolgens de feiten zo objectief mogelijk te verslaan in een tijdspanne van nauwelijks enkele minuten… jarenlang heeft Bert De Craene dit gedaan voor de VRT, aanvankelijk nog de BRT.

Hij behoorde tot de generatie radiojournalisten die niet op TV verschenen, en al kennen wij hem niet van het scherm, zijn stem zult u zeker herkennen. Hij is met pensioen sedert 2007.