Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

10 april 2012

 Voordracht: "Futur Simple, de toekomst van Congo" door Koen Vidal

Dit jaar publiceerde Koen Vidal, chef Buitenland bij de krant De Morgen, zijn boek ‘Futur Simple’. Samen met fotograaf Stephan Vanfleteren reisde hij verschillende malen naar de Democratische Republiek Congo om er levensverhalen van kinderen en jongeren op te tekenen. Ze ontmoetten er voormalige kindsoldaten die aan een nieuw leven begonnen, schoolmeisjes die ondanks sociale tegenwind naar het middelbaar onderwijs pogen door te stoten, sportieve supertalenten, breakdancers die zich door niets laten tegenhouden …
 

Aan de hand van zijn reiservaring vertelt Koen Vidal ook over de hefbomen die de Congolese jongeren gebruiken om zich uit de problemen op te trekken : microkredieten, contacten met locale ngo’s en moderne technologieën als gsm’s en internet.

Tijdens de lezing zal Vidal ook de kortfilm "Futur Simple" tonen waarin zijn teksten en de foto’s van Stephan Vanfleteren worden afgewisseld met muziek van Serge Kakudji, de jonge Congolese operaster die momenteel in Parijs woont.

Koen Vidal is chef buitenland bij De Morgen en de Grote Meren-expert van deze krant. Voordien was hij correspondent in Afrika waar hij reportages maakte in landen als Congo, Rwanda, Oeganda, Ethiopië, Soedan, Kenia, Tanzania, enz.

Naast Futur Simple publiceerde Koen Vidal ‘Stukken van de Waarheid’ over de Rwandese genocide en ‘Op de deurmat van Europa’ over het Europese vluchtelingen- en migratiebeleid.