Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

11 sept. 2012

Voordracht: "De eurocrisis verklaard" door Dr. Ferdi De Ville

Crisis ! Hoe crisis ? Welke crisis ? 

Wie of wat heeft de eurocrisis veroorzaakt ?

Corrupte Grieken, zou je bij het lezen en beluisteren van sommige persberichten denken. Maar Griekse valse begrotingscijfers waren slechts de steekvlam voor de brand van het eurohuis.

Dat de oorzaak ligt bij teveel schulden die overheden hebben gemaakt, is ook een te simplistische voorstelling van zaken.

 

Deze lezing legt in eenvoudige bewoordingen, de echte oorzaken van de eurocrisis bloot : hoe de crisis startte in de VS, via de banken overwaaide naar Europa en hier in een stroomversnelling terecht kwam door de onevenwichtige constructie van de eenheidsmunt. 


Tenslotte gaat de voordracht in op de maatregelen die sinds het uitbreken van de crisis zijn genomen om deze te bezweren. Er wordt uitgelegd dat deze onvoldoende en zelf contrareproductief zijn, omdat ze op verkeerde problemen focussen.

Ferdi De Ville eindigt met een uitleg over wat er dan wel zou moeten gebeuren, en schat de waarschijnlijkheid van dit, en minder rooskleurige scenario’s in.

Ferdi De Ville studeerde politieke wetenschappen aan de Universiteit Gent. Sinds september 2007 is hij wetenschappelijk medewerker aan het Centrum voor EU-studies aan de Gentse Universiteit.

Het wordt een boeiende namiddag over een bijzonder actueel thema waarbij ieder van ons betrokken is.